Enflasyon Muhasebesi ve İşletmeler İçin Yenilikler

2023 sonu itibarıyla brüt satışları 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Bu kararın ardından yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefi, sağlanan kolaylıktan faydalanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklama iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Enflasyon Muhasebesi Nedir ve Nasıl Uygulanacak?

Enflasyon muhasebesi, mali tabloların gerçek durumunu yeterince yansıtabilmesi amacıyla yapılan bir muhasebe uygulamasıdır. Bu uygulama, parasal olmayan kıymetlerin TL değerlerinin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine getirilmesini içerir. Enflasyon muhasebesi büyük ve orta ölçekli işletmeler, halka açık şirketler ve ihracat-ithalat yapan işletmeler için geçerli olacak.

Enflasyon Muhasebesinin Amacı ve Kapsamı

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların gerçek ekonomik durumu yansıtabilmesini sağlayarak işletmelerin ve ekonominin doğru kararlar almasını kolaylaştırır. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan ve bilanço esasına göre defter tutan tüm vergi mükellefleri enflasyon muhasebesi kapsamına dahil olacak.

Uygulama ve Muafiyetler

Enflasyon muhasebesi uygulaması, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde başlayacak ve bankalar ile finansal kuruluşlar için 2025 yılında geçerli olacak. Ticari kazanç mükellefleri, avukatlar, doktorlar, serbest meslek sahipleri, ziraatçiler, kira geliri elde edenler ve menkul sermaye ile ücret geliri elde edenler enflasyon muhasebesi kapsamında değil.

Yatırımlar ve Değerlemeler

Yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlanacak. Devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değer artışları için vergilendirilmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazançta dikkate alınması üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Özel Durumlar ve Etkileri

Yabancı para cinsinden olan kıymetler kur değerlemesi ile düzeltilirken, enflasyon muhasebesinin şirket değerlemelerine etkisi olabileceği belirtiliyor. Güçlü mükellefler sermayeleriyle varlıklarını edinmişlerse olumlu etkilenebilirken, borçlu olanlar ilave vergi ödemeleriyle karşılaşabilir.

Enflasyon muhasebesi uygulamaları ve getirilen yenilikler, işletmelerin mali tablolarını daha doğru ve şeffaf bir şekilde sunmalarına yardımcı olacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir