Emtia Piyasası ve Fed Faiz İndirimi Beklentileri

Emtia piyasası, geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin güç kazanması sonrasında dolar ve tahvil faizlerindeki geri çekilmelerle atağa kalktı.

Fed Faiz İndirimi Beklentileri

Geçen hafta emtia piyasasında sert yükselişlerin yaşandığı gözlendi. ABD’de istihdam piyasasının zayıflaması ve ekonomik büyüme verilerinin kötü gelmesiyle birlikte, Fed’in bu hafta 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimi yapabileceği beklentileri yüzde 50’şerlik oranlarla eşit seviyede bulunuyor.

Fed’in bu hafta açıklayacağı faiz kararı, piyasaların odağında bulunmaktadır. Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar, bankanın gelecekteki politikaları hakkında ipuçları verebilir.

Emtia Piyasasındaki Gelişmeler

Geçen hağa emtia piyasasında yaşanan yükselişlerde, Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler etkili oldu.

Değerli Metaller ve Baz Metallerde Ralli

Geçen hağa ons bazında altın yüzde 3,2, gümüş yüzde 9,9, platin yüzde 8, paladyum yüzde 17 değer kazandı. Altının ons fiyatı, 2 bin 586,1 dolarla rekor seviyeye ulaştı.

ABD’de işsizlik maaşı başvurularının artması, Fed’in faiz indirme ihtiyacını artırdı ve değerli metal fiyatlarına olumlu yansıdı.

ABD Başkanlık Yarışı ve Enerji Politikaları

ABD başkanlık yarışında Kamala Harris’in yabancı petrole olan bağımlılığı azaltma sözü, gümüş fiyatlarını yükseltti. Rusya’nın ürün ihracatına kısıtlamalar getirebileceğini belirtmesi, paladyum ve nikel fiyatlarını artırdı.

Platin Piyasasındaki Endişeler

Dünya Platin Yatırım Konseyi’nin açıklamalarına göre, platin piyasasında bu yıl bir milyon onsluk açık yaşanması beklenmektedir.

Stokların ve Üretimin Azalması Bakır Fiyatlarını Destekledi

Çin’de bakır stoklarının azalması ve Şili’deki Codelco’nun bakır üretiminde düşüş yaşanması, bakır fiyatlarının desteklenmesine yardımcı oldu.

Enerji Piyasası ve Petrol Fiyatları

Brent petrol fiyatlarındaki artış, Francine Kasırgası’nın Meksika Körfezi’nde petrol üretimini aksatmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca OPEC’in üretim azaltma kararı, petrol fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı.

Tarım Piyasası ve Kahve Fiyatları

Kahve fiyatlarındaki yükseliş, Brezilya ve Vietnam’da beklenen üretim düşüşleriyle ilişkilendirildi. Ayrıca kakao fiyatları, Batı Afrika’daki üretim endişeleri ve küresel talepteki artışla yükseldi.

Bu şekilde metni WordPress blog altyapısına uygun olarak düzenleyerek özgün ve bilgilendirici bir içerik oluşturabilirsiniz.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir