2025-2027 Dönemini Kapsayan Orta Vadeli Program Açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP), 2025-2027 dönemine yönelik temel ekonomik büyüklükler ve hedefleri belirledi. Programda yer alan önemli başlıklar şu şekilde:

Büyüme Hedefleri

  • Bu yıl için büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak belirlendi. Ekonomi, 2025’te yüzde 4, 2026’da yüzde 4,5, 2027’de ise yüzde 5 büyüyecek.

    Enflasyon Hedefleri

  • Enflasyon hedefi gelecek yıl için yüzde 17,5 olarak belirlendi. Bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 41,5 olması bekleniyor.

    Bütçe Açığı

  • Bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2025’te yüzde 3,1, program dönemi sonunda ise yüzde 2,5 olması öngörülüyor.

    İşsizlik Oranı

  • İşsizlik oranı yıl sonunda yüzde 9,3 olacak. Gelecek yıl için hedef yüzde 9,6 olarak belirlendi.

    Dış Ticaret

  • İhracatın 2024 sonunda 264 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, ithalatın bu yıl sonunda 345 milyar dolar seviyesinde olması bekleniyor.

    Öngörülebilirlik ve Politika Amaçları

  • OVP, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği güçlendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmeyi, mali disiplini korumayı ve sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor.

    Bu hedeflere ulaşmak için OVP’nin program dönemi boyunca kamu kurumlarının bütçelerinin hazırlanmasında, yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde ve karar alma süreçlerinde belirleyici olacağı belirtiliyor. Programın politika ve öncelikli reform alanlarına yönelik somut tedbirler ise 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda detaylı olarak yer alacak.

    Güncellenen OVP, 2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde bütüncül bir yaklaşımla hazırlandı ve önümüzdeki 3 yıllık dönemde atılacak yapısal adımları belirleyecek. Yeni OVP, temel makroekonomik çerçeveyi güncel gelişmeler ışığında ortaya koyarak ekonomideki öncelikli adımları belirlemeyi amaçlıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir