Kadınlar, Kırsal Kalkınma Projesiyle Üretimlerini Arttırdı

Bursa’nın Kestel ilçesindeki Aksu Mahallesi’nde bir araya gelen kadınlar, dernek kurarak kahvaltı evi açtı ve yöresel ürünler üretmeye başladı. Kestel Belediyesi öncülüğünde, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları destekle üretimlerini profesyonel bir seviyeye taşıdılar.

Dernek, BEBKA’dan aldıkları 2 milyon 300 bin liralık destekle yaklaşık 3 milyon 100 bin liralık yatırım yaparak meyve suyu makinesi, dolum ve etiketleme makinesi, soğutma tankı gibi ekipmanlar edindi ve üretim kapasitelerini arttırdı. Yöreye özgü 7 çeşit meyveden yapılan içeceğe patent alan kadınlar, meyve tedarikini çevre köylerden de sağlayarak yıllık 3 ton meyve suyu, 4 ton salça, 1 ton reçel ve 5 ton tarhana üretiyor.

Ürettikleri ürünleri internet siteleri, sosyal medya ve işlettikleri kahvaltı evi aracılığıyla satan kadınlar, hem üretimlerini arttırıp ekonomilerine katkı sağlıyor hem de kırsaldan kente göçü azaltıyorlar. Aksu Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Gülşah Aktaşçay, aldıkları destekle üretimlerini arttırdıklarını ve köy halkının desteğiyle çok başarılı olduklarını belirtti.

BEBKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanvekili Erhan Öztürk, destek programı kapsamında kadınlara eğitimler verildiğini ve marka tescili yapıldığını söyledi. Kestel Belediyesi Meclis Üyesi Kevser Öztürk ise kadınların projelerini desteklediklerini ve eğitimlerle beraber sadece tesis kurmanın yeterli olmadığını vurguladı.

Kadınların kırsal kalkınma projesiyle üretimlerini arttırması, yerel ekonomiye ve kırsal kadın istihdamına önemli katkılar sağlıyor. Bu projenin başarısı, diğer kırsal bölgelerde de benzer projelerin teşvik edilerek kırsal kalkınmanın desteklenmesine örnek olabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir