TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin 2024 yılının ikinci çeyreğindeki gayrisafi yurt içi hasılası, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5 artarak zincirlenmiş hacim endeksi olarak hesaplandı. Bu dönemde GSYH’nin cari fiyatlarla değeri 9 trilyon 949 milyar 792 milyon lira olarak kaydedilirken, dolar bazında ise 308 milyar 158 milyon dolar oldu.

Türkiye ekonomisi, Kovid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana 16 çeyrek üst üste büyümeyi sürdürdü. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bu büyümeyi olumlu karşılayarak, net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini önemsediklerini belirtti. Avdagiç, kur ve enflasyon arasındaki ilişkinin güçlenmesi, KOBİ’lere sağlanacak kredi erişiminin artırılması ve yeni yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan, DEİK Başkanı Nail Olpak, büyümenin beklentilerin altında kalmasının ekonomideki yavaşlamayı doğruladığını ifade ederken, sanayi sektöründeki daralmaya dikkat çekti. Olpak, yeni OVP’nin sanayi ve yatırımları destekleyici tedbirleri içermesini beklediklerini belirtti.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin yüzde 2,5’lik büyüme ile pozitif eğilimini sürdürdüğünü ve G20 ülkeleri arasında 5. sırada yer aldığını dile getirdi. Asmalı, büyümenin sektörel dağılımına dikkat çekerek, sanayi sektöründeki küçülmenin sürdürülebilirlik açısından endişe verici olduğunu belirtti.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, ekonominin öngörülebilir ve şeffaf politikalarla dengeli bir büyüme trendinde ilerlediğini belirtirken, iç ve dış talebin büyümeye katkısını önemsedi. Aydın, rasyonel politikalarla ekonomik refahın artırılmasının önemini vurguladı.

İSTİB Başkanı Ali Kopuz ise büyüme trendinin nitelikli ve sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayarak, enflasyon ve cari açık hedeflerinden taviz verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kopuz, tarım sektörünün ekonomiye katkısını önemsediğini ve planlı tarımsal üretime geçişin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir