Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz piyasasının Avrupa’nın 4. en büyüğü olduğunu belirterek, farklı kaynaklardan gelen gazların karışmasıyla Türk Harmanı oluşturulduğunu ve bu karışımın Avrupa’daki müşterilere sunulabilecek durumda olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin doğal gaz merkezi olma hedefi doğrultusunda stratejik adımlar attığını vurgulayan Bayraktar, TotalEnergies ile yapılan anlaşmanın Türkiye’nin doğal gaz tedarik portföyünü çeşitlendireceğini belirtti. Anlaşmaya göre, TotalEnergies her yıl 1,6 milyar metreküplük 16 adet LNG kargosu temin edecek ve BOTAŞ bu gazı ABD ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek.

Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz tedarik kapasitesinin arttığını ve 80 milyar metreküplük bir kapasiteye sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin ihtiyacının üzerindeki gazı alabilecek durumda olduğunu söyledi.

Yapılan anlaşmalarla Türkiye’nin sıvılaştırılmış doğal gaz alanında güçlendiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin kalan gazı Avrupa’ya ihraç edebileceğini ve bu konuda çalışmaların devam edeceğini açıkladı. Son 4 ayda yapılan anlaşmalarla Türkiye’nin doğal gaz tedarik portföyünün çeşitlendiğini ve rekabetçi şartlarda gaz tedarik etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir