Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkilisi Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan çalışmaları değerlendirdi. GİB’in, kira gelirini beyan etmesi gerekenleri tespit etmek için birçok çalışma başlattığını belirtti. Belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük ve haftalık kısa süreli konutlar ile iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kira geliri elde edenlerin kira tutarlarını gönderirken “kira ödemesi” gerekçesini seçmeleri gerektiğini ifade etti.

Şimşek, GİB’in bankalardaki IBAN’lara yapılan ödemeleri kontrol ederek kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe gelir vergisi beyan etmeleri gerektiği yönünde bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderdiğini söyledi. Bunun yanı sıra tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgilerle yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim çalışmaları başlatıldığını aktardı.

400 binden fazla adreste vergi dairesi memurları tarafından fiili kontroller yapıldığını belirten Şimşek, bu kontroller sonucunda beyanname vermeyenler için 153,4 milyon lira vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini açıkladı. Ayrıca bu çalışma sonrasında uyum göstererek beyanname veren 46 bin kişi tarafından 200,7 milyon lira gelir vergisi beyan edildiğini belirtti.

Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil’e eklenen ‘Kira bildirim formu’ ile kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgilerin kiracılar tarafından Başkanlığa elektronik olarak bildirilebilmesinin sağlandığını ifade eden Şimşek, 23 binden fazla kiracının bu formu doldurarak bilgi verdiğini söyledi. Beyan dönemi içerisinde 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ve 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan ettiğini belirtti.

GİB’in beyan döneminin sona ermesinin ardından 1 milyon mükellefe beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan SMS’ler gönderdiğini söyleyen Şimşek, bu hatırlatmalara rağmen halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit edildiğini bildirdi. Bu mükelleflerle ilgili bilgilerin cezalı işlem yapılması için ilgili vergi dairelerine bildirileceğini açıkladı.

Vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce Vergi Usul Kanunu’ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verme hakkına sahip olduğunu belirten Şimşek, pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmediğini söyledi. Vergilerin Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilip, banka kartı veya kredi kartıyla ödenebileceğini belirtti.

Kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, vergi adaletini sağlamak, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için verdikleri mücadelenin devam edeceğini ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir