Maliye Bakanlığı ve Vergi Denetim Kurulu’nun dijital dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Şimşek, vergi denetimlerinin elektronik ortama taşınacağını ve bu sayede vergiye gönüllü uyumun artırılacağını belirtti. Yeni teknolojik sistemler ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımıyla vergi incelemelerinin artık elektronik ortamda gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Vergi denetimlerinin tamamen dijitalleşmesiyle vergi müfettişleri ve mükelleflerin fiziken bir araya gelmesine gerek kalmayacağını ifade eden Şimşek, elektronik tutanaklar, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle vergi denetiminde ciddi bir dijital dönüşüm hedeflendiğini söyledi.

Dijital dönüşümle birlikte vergi inceleme tutanakları gibi kağıt ortamında düzenlenen belgelerin de e-imza kullanılarak elektronik ortama alınacağını açıklayan Şimşek, bu sayede kağıt, toner ve yazıcı kullanımından kaynaklanan giderlerin azaltılacağını ve yüzde yüz dijital bir denetim birimi oluşturulacağını belirtti.

Aynı zamanda Vergi Denetim Kurulu’nun 9 büyük ilde denetim binalarının bulunduğunu ve denetimlerin genellikle bu binalarda yapıldığını dile getiren Şimşek, yeni sistemle mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gelmesine gerek kalmadan kurum içi video konferans ve elektronik görüşme uygulamalarıyla denetimlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Farklı şehirlerdeki müfettişler ve mükelleflerin elektronik ortamda bir araya gelmesiyle denetimin yerelleşeceğini ve seyahat masraflarının azaltılacağını belirten Şimşek, ayrıca e-uzlaşma ve e-izah gibi elektronik uygulamalarla vergi süreçlerinin kolaylaşacağını ve vergi bilincinin artırılacağını ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir