Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üreticilerinin karşılaştığı sorunları ve beklentilerini dile getirdi. Bayraktar, bu yıl Haziran ayının sonunda yaşanan aşırı sıcakların, ayçiçeği veriminde azalmaya neden olduğunu belirtti.

Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranının düşmeye devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, yüzde 79 seviyesinden yüzde 51’e gerilediğini ifade etti. Ayrıca, ithalat nedeniyle döviz kaybının arttığına dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ilk tahmin sonuçlarına göre, bu yıl ayçiçeği üretiminin yüzde 8.7 artarak 2 milyon 390 bin ton olması bekleniyor.

Çukobirlik’in 2024/2025 kampanya dönemi için yağlık ayçiçeği alım fiyatını yüzde 24.4 artırarak brüt kilo başına 15 lira 30 kuruş olarak açıkladığını belirten Bayraktar, üreticilerin artan maliyetler karşısında bu fiyatı yetersiz bulduklarını söyledi. Trakyabirlik, Karadenizbirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri gibi alıcı kurumların ayçiçeği alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üreticilerin karını da göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir