Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesi, depremden en fazla etkilenen yerleşim birimleri arasında yer alıyor. Ancak, çiftçiler yaşadıkları travmayı üreterek atmaya çalışıyorlar. İlçede güneşte kurutulan domatesler, başta Almanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.

Üreticiler, alın teri ve akıl terini birleştirerek bölgede bin dönümlük araziye domates ekimi yapıyorlar. Tarım işçileri tarafından toplanan domatesler, kurutma alanına getirilerek belli aşamalardan geçiriliyor ve doğal ortamda, hiçbir zirai ilaç kullanılmadan kurutuluyor. İzmir’e götürülen domatesler burada işlenip Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Bu yıl domates veriminde %25’lik bir artış yaşandı. Türkoğlu Çobantepe mahallesinde geçen yıl 600 ton ihracat yapılan domateslerden bu yıl yaklaşık 800 ton ihracat gerçekleştirilecek. Bin dönümlük araziden ise 10 bin ton yaş domates üretiliyor.

Kuru domatesler paketlenip tırlara yüklenerek Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek. Bu süreç, Kahramanmaraş ve ülke ekonomisine katma değer sağlarken aynı zamanda deprem bölgesinde istihdamı da artırıyor. Kuru domates üretimiyle kente 2 milyon dolarlık katkı sağlanması hedefleniyor.

Üretici Ökkeş Kaçar, Türkoğlu ilçesinde bin dönümde domates ürettiklerini ve bu domateslerden yaklaşık 10 bin ton yaş domates ve 800 ton kuru domates elde ettiklerini belirtiyor. Kuru domates üretiminde 350 kişinin çalıştığını ifade eden Kaçar, domates toplama ve kesme işlemlerinin yanı sıra kurutma sürecinin de devam ettiğini dile getiriyor. Günlük 200 ton domates kesilip sergilendikten sonra İzmir’e gönderildiğini ve oradan yurt dışına ihraç edildiğini söylüyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir