Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından mevduatlara odaklanıldı. Ekonomi ekibi, dezenflasyon sürecini sürdürmek için sıkı bir para politikası izliyor. Politika faizi şu anda yüzde 50 seviyesinde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) bu hafta politika faizini beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirerek yüzde 5 seviyelerine çekti. Fed’in bu agresif faiz indirimine karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkı duruşundan taviz vermedi ve faiz indirimi yapmadı.

TCMB’nin açıklamasının ardından bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları şu şekilde:
– 1 aya kadar vadede faiz: yüzde 54.01
– 3 aya kadar vadede faiz: yüzde 60.16
– 6 aya kadar vadede faiz: yüzde 52.10
– 1 yıla kadar vadede faiz: yüzde 50.96
– 1 yıl ve daha uzun vadede faiz: yüzde 36.37

Şu anda 1 milyon TL’nin aylık net getirisi yaklaşık 45 bin TL civarındadır. Yatırımcılar, portföy tercihlerini borsa, altın ve TL mevduat arasında yapabilirler. TL mevduatlarının yıl sonuna kadar yüksek seyrini koruyabileceği öngörülmektedir. Ancak, borsadaki dalgalanmalar ve altın fiyatlarındaki yükselişler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram’a göre, TCMB’nin sıkı duruşunu koruması ve enflasyonda belirgin bir iyileşme olmadan faiz indirimine gitmeyeceğini teyit etmesi, mevduat faizlerinin yüksek seyrini sürdürmesine neden olabilir. Gelecek ay düşen gıda enflasyonunun devam etmesi halinde sene sonu itibarıyla küçük bir faiz indirimi beklenmektedir.

TL mevduat faizlerinin yıl sonuna kadar yüksek seyrini koruyabileceği belirtilmektedir. Bankalarda ortalama faiz oranları yüzde 44 ile yüzde 53 arasında değişmektedir. Yatırımcılar, portföy tercihlerini yaparken borsa, TL mevduat ve altın arasında dengeli bir dağılım sağlayabilirler. Dövizin dünya genelinde bollaşmasıyla birlikte TL’nin cazibesinin artabileceği öngörülmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir