Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan dünyanın önde gelen 3 Merkez Bankası’nın yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi. Bu durum küresel ekonominin Kovid-19 pandemisi sonrasında enflasyonun pençesinden kurtulması ve yüksek borçlanma maliyetleri döneminin sona erdiği anlamına gelmektedir.

Merkez bankalarının temel endişesi artık enflasyon olmaktan çıkarken, ana öncelikleri istihdam haline gelmiştir. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, para politikası için ayarlama zamanının geldiğini belirtmiş ve işgücü piyasasının artık Fed’in bir numaralı önceliği olduğunu vurgulamıştır. Uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını ve yeni önceliğin istihdam olduğunu ifade etmektedir.

Avrupa Merkez Bankası’nın bazı yetkilileri de sempozyumda önemli mesajlar vermiştir. Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, Litvanya MB Başkanı Martins Kazaks, Hırvatistan MB Başkanı Boris Vujcic, ve Portekiz MB Başkanı Mario Centeno, Haziranda gerçekleşen indirimi destekleyeceğini belirtmişlerdir. Euro Bölgesi’nde dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirten Rehn, Eylül ayında indirim ihtimalinin güçlendiğini ifade etmiştir.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ise enflasyonist risklerin azaldığını, ancak daha fazla indirime açık olduklarını belirtmiştir. Kanada, Yeni Zelanda, Çin gibi diğer ülkeler de faiz indirimi yoluna gitmiştir. Japonya ise farklı bir politika izleyerek, referans faizini 17 yıl sonra ilk kez artırmıştır.

Bu gelişmelerin ardından küresel ekonomide enflasyonun gerilemesi ve istihdamın ön plana çıkması, merkez bankalarının politika değişiklikleriyle desteklenmektedir. Gelecek aylarda ekonomik durumun nasıl şekilleneceği ve merkez bankalarının alacakları kararlar, küresel ekonominin seyrini belirleyecektir.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir