Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül tarihinde devreye alınacak ve emlak ticaretinde kullanılacak. Bu sistemin amacı, tüketici mağduriyetini önlemek ve sahte ilanlarla fiyat manipülasyonlarını engellemektir.

Emlak sektöründe başlayacak olan “doğrulanmış ilan” düzenlemesi, kısa bir süre sonra otomotiv ilanları için de geçerli olacak. Bu düzenleme ile ilan vermek isteyen kişilerin EİDS’ye yönlendirileceği belirtilmektedir. Otomotiv sektöründe işletmelerin yetki belgeleri olmadan ilan vermesi durumunda ise yaklaşık 23 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır.

Yetki belgesi almadan faaliyet gösteren otomotiv işletmelerine ceza verilmesinin yanı sıra, ikinci el otomobil satışlarındaki fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunların önüne geçmek için çeşitli tedbirler alınmıştır. Bunun yanı sıra, ikinci el araçların tavsiye edilen fiyatın üzerinde satılmasına kısıtlamalar getirilmiş ve bu kurala uymayanlara cezalar uygulanmıştır.

Denetimlerin hız kesmeden devam edeceği ve piyasadaki normalleşmenin artarak devam edeceği belirtilmektedir. Bakanlık, otomotiv piyasasındaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve gerektiğinde ilave tedbirler almayı planlamaktadır. Bu sayede piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı bir şekilde işlemesini sağlamak hedeflenmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir