Almanya ekonomisi, 2022’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek teknik resesyondan kurtuldu. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülke ekonomisine ilişkin yılın 3. çeyreğini kapsayan öncü büyüme verilerini açıkladı.

Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla hane halkı ve kamu harcamalarındaki artışın etkisiyle yüzde 0,2 arttı. Bu durum, ikinci çeyrekteki küçülmenin ardından üst üste iki çeyrek GSYH’de küçülme yaşanmadığı anlamına geliyor.

Piyasa beklentisi, ekonominin yüzde 0,1 büyümesi yönündeydi. Öncü verilerle yüzde 0,1 küçülme olarak açıklanan ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi de yüzde 0,3 düşüş olarak revize edildi.

Hane halkı ve kamu harcamalarındaki artış, çeyreklik bazda büyümeye olumlu katkı sağladı. Ancak zayıf dış ticaret, Alman ekonomisinin beklenen büyümeyi elde edememesinde etkili oldu. Almanya’nın ekonomik büyümesini olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler yer alıyor.

Almanya, geçen yıl yüzde 0,3 daralma yaşayarak G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmuştu. Hükümet, bu yıl için yüzde 0,2 küçülme bekliyor ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adı verilen bir büyüme paketi üzerinde çalışıyor.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Nils Jannsen, Alman ekonomisinin zayıf performansının hem geçici hem de yapısal faktörlere bağlı olduğunu belirtti. Yüksek faizler gibi geçici olumsuz faktörlerin azalmasıyla birlikte ılımlı bir toparlanmanın başlaması bekleniyor. Ancak Alman şirketlerinin rekabet gücünün azaldığı ve ekonomik üretimin eski büyüme patikasının gerisinde kaldığı vurgulanıyor.

Bu gelişmeler, Almanya’nın ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. IMF’nin büyüme beklentisini sıfıra indirmesi de bu durumu destekliyor. Alman hükümetinin aldığı önlemlerle ekonomiyi canlandırma çabaları devam ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir