Çalışanların işten ayrılma durumlarında en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı hakkında pek çok detay bilinmiyor. Normal şartlarda işverenin çalışanı işten çıkardığı durumlarda ödendiği bilinen kıdem tazminatı, bazı istisnai durumlarda çalışan kendi rızasıyla bile iş akdini feshetse ödeme alabiliyor.

Kıdem Tazminatı Nasıl Belirleniyor?

Kıdem tazminatı iş hayatında çalışanların haklarını korumak adına ödenen bir tazminattır. Bu tazminat kişinin iş yerinde çalıştığı süreye bağlı olarak en düşük ve en yüksek ücretlerden kendisine ödenen bir hak ediştir. Normal şartlarda iş kanununa tabi olan kişiler tazminat alabiliyor. Kıdem tazminatı kişinin 1 yıl bir işte çalışmasıyla birlikte hak edilen tutardır. Kıdem tazminatı kişinin giydirilmiş brüt ücreti üzerinden alınır. Giydirilmiş brüt ücret, kişinin aylık olarak aldığı maaşla birlikte kendisine verilen giyim yardımları, yakacak yardımı gibi nakdi veya maddi bedelleri içerir.

En Düşük ve En Yüksek Tazminat Tutarı Ne Kadar?

Kıdem tazminatında taban tutar brüt asgari ücret kadardır, yani 20.200 TL. Tavan tutarı ise 41.200 TL’dir. Taban tutar asgari ücrete göre belirlenirken, tavan tutar memur maaş katsayılarına göre belirlenen bir tutardır.

Hangi Durumlarda Çalışan Kendi İsteğiyle Tazminat Alabilir?

Evlilik yoluyla işten ayrılanlar, haklı nedenlerle iş akdini feshedenler (emeklilik, iş yerinin taşınması, tehlikeli iş koşulları vb.), mobbing mağdurları ve işin bir haftadan fazla durması durumunda çalışanlar, kendi istekleriyle kıdem tazminatı alabilirler. Haklı fesih durumlarında ihtarname yoluyla işverene başvurulmalıdır.

10 Yıllık Bir Çalışan En Fazla Ne Kadar Kıdem Tazminatı Alabilir?

10 yıllık bir çalışan, işten ayrıldığında 410.000 TL’ye kadar kıdem tazminatı alabilir. Kıdem tazminatı tavanı memur ücretlerindeki katsayılara göre belirlenir. Memur ücretlerinin artmasıyla bu tutar da artar.

Yüksek Kıdem Tazminatı Almak İçin Yeni Yıl Beklenmeli Mi?

Kıdem tazminatı üst tavanı güncellenebilir, bu durumda daha yüksek bir tutar almak mümkün olabilir. Eğer kişi emekli olmayı düşünüyorsa, emekli olup daha yüksek kıdem tazminatı alabilir.

Kendi İsteğiyle Kıdem Tazminatı Almak İsteyen Bir Kişi Nereye Başvurmalı?

İlk olarak işverenle görüşülmeli ve anlaşma sağlanmalıdır. İşveren rızasıyla kıdem tazminatı almak için anlaşma yapılmalıdır. Bu adımların ardından işten ayrılma süreci başlatılabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir