Diyarbakır OSB’de GES Kuran Fabrikalar Enerji Maliyetlerini Düşürdü

Diyarbakır OSB’de faaliyet yürüten 350 fabrikadan 67’si öz sermaye, yatırım teşvik belgesi ya da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle kurdukları Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile enerji maliyetlerini düşürdü.

Sanayiciler, “yeşil enerji”yle üretim yaparak maliyetlerini düşürüyor. 2016 yılında kurulan GES’lerin sayısı, devletin de teşvikiyle 8 yılda 67’ye ulaştı.

Ekonomiye Yıllık 258 Milyon Liralık Katkı

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, yenilenebilir enerjinin sanayicinin maliyetini düşürmesinin önemli olduğunu belirtti. Fabrikaların kurduğu GES’lerin maliyetini kısa sürede karşıladığını ve enerjinin bedava temin edilmeye başlandığını vurguladı.

OSB’de faaliyet gösteren 67 fabrikada, 60 megavat kurulu güç bulunuyor. Proje aşamasında olan 74 fabrika daha bulunuyor ve OSB’de 110 megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyorlar. GES’lerden yıllık ortalama 258 milyon lira ekonomiye katkı sağlanıyor.

Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) ait Diyarbakır OSB Trafo Merkezinde trafoların kapasitelerinin dolması nedeniyle GES kurmak isteyen fabrikaların başvurusunun alınamadığını belirten Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan OSB’lere özel GES kapasitelerinin artırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Rekabet Piyaasında Güç Kazandırıyor

Bir cam üretimi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Recep Yaşar, 2021 yılında 7 bin 600 metrekarelik çatılarına 1069 kilovat gücünde GES kurduklarını açıkladı. GES sayesinde aylık 550 bin lira kazanç sağladıklarını ve tüketimlerinin büyük bir kısmını karşıladıklarını belirtti.

PVC üretimi yapan bir firma ise TKDK’dan aldıkları hibe desteğiyle fabrikalarının çatısına GES kurarak enerji maliyetlerini düşürdüklerini ifade etti. Fabrika yöneticisi, GES’in kurulum maliyetini kısa sürede amorti ettiklerini ve enerji maliyetlerini büyük ölçüde karşıladıklarını paylaştı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir