2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Programa göre, 2024 sonunda TÜFE’nin yüzde 41.5 oranında gerçekleşmesi beklenirken, enflasyonun 2025 sonunda yüzde 17.5’e düşmesi öngörülüyor.

Enflasyonun ekonomik ve sosyal yaşama olumsuz etkileri konusunda farkındalığın artırılmasını öngören programa göre, enflasyonla mücadele konusunda daha anlaşılır bir iletişim stratejisi izlenecek. Büyüme rakamları için de 2025 yılında talep yönlü enflasyonist baskı oluşturmayacak şekilde yüzde 4’lük büyüme öngörülüyor.

EMEKLİYE ‘GEÇMİŞ ENFLASYON’

Emekli aylıkları 2025 yılı Ocak ve Temmuz aylarında, hedef enflasyona göre değil, önceki altı aylık enflasyon gerçekleşmelerine göre artırılmaya devam edecek. Memur emeklisi aylıklarının da toplu sözleşme hükümlerine göre 2025 Ocak ayında yüzde 6, Temmuz ayında yüzde 5 artırılması, enflasyon farklarının ayrıca ilave edilmesi öngörülüyor. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için, emeklilik kriterlerinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışma yapılacak.

ELEKTRİK VE GAZDA YENİ MODEL

Elektrik ve gaz faturalarında yeni model de programa girdi. Buna göre, elektrik ve doğal gaz piyasalarında maliyet bazlı fiyatlandırma uygulamaları benimsenecek, belirli gelir seviyesinin altındaki tüketici gruplarının desteklenmesi uygulamasına geçilecek.

KARA SINIRLARI İÇİN GÜVENLİK DUVARI VE ALGILAYICI SİSTEM

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehlike ve tehditlere karşı Türkiye’nin müdahale kapasitesi güçlendirilecek, korunma ve savunma önlemleri geliştirilecek, savunma araçları ve yöntemleri, riskli bölgeler başta olmak üzere ülke düzeyinde geliştirilerek yaygınlaştırılacak. Kara sınır güvenliğinin sağlanması için risk değerlendirmesine dayalı güvenlik duvarı, gözetleme kulesi, algılayıcı sistemler, güvenlik yolları gibi gerekli fiziki ve teknolojik güvenlik sistemleri geliştirilecek. Savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yerli sanayi kuruluşlarının yatırımları desteklenecek.

EĞİTİME GÖRE DOĞURGANLIK ANALİZİ

– Doğurganlık hızının artırılmasına yönelik politikalara katkı için eğitim durumlarına göre toplam doğurganlık hızı ve doğum aralıkları göstergelerinin üretilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.
– Normal doğuma yönelik bilinçlendirme ve özendirme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
– Sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşların çalışabilir durumda olanları tespit edilerek, istihdama kazandırılmak üzere İŞKUR sistemine kaydedilecek.
– Konut kira ve satış fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için konut arzını artırıcı ve konuta erişimi kolaylaştırıcı uygulamalar hayata geçirilecek.
– Kısa çalışma, evden çalışma, hibrit çalışma gibi esnek çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemine uyumunu artırmak için çalışma yapılacak.
– Akademisyenlere yönelik projeye dayalı esnek istihdam modelleri geliştirilecek.
– Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalara uygulanan yaptırımlar ağırlaştıracak.

METAMFETAMİNE ÖZEL VURGU, TERÖRE DENİZDEN ÖNLEM

Yaygınlaşan metamfetaminin, gelecek süreçte uyuşturucuyla en büyük mücadele alanı olacağına dikkat çekilen programa göre, uyuşturucu suçlarıyla mücadele için 231 bin operasyon gerçekleştirilecek, başta çocuk ve gençler olmak üzere 605 bin kişi bilgilendirilecek. Terör örgütlerinin eylem ve finansman faaliyetlerine yönelik 4 bin 780 operasyon yapılarak örgütlerinin maddi destekleri azaltılacak. Terör örgütlerinin Türkiye’ye deniz yoluyla girmesinin önlenmesi için KKTC ve Doğu Akdeniz Sahil Gözetleme Sistemi kapsamında Doğu Akdeniz’de bir sahil gözetleme istasyonu kurulacak. Bölücü terör örgütünün yanı sıra etnik ve selefi radikalleşmeyle karşı eylem planı yürürlüğe konulacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir