Avrupa Birliği, ABD ve Çin ile Rekabet Ediyor

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2024 yılının ilk yarısında ihracat rakamlarını değerlendirdi. Avrupa Birliği, ABD ve Çin’in rekabetinde güçlü bir AB vizyonunu oluşturmak için Yeşil Mutabakat ile ‘Buy European’ stratejisini güçlendirdiklerini belirtti. Eskinazi’ye göre, AB 4,6 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Ege Bölgesi’nin 6 aylık ihracatında Avrupa’nın payı yüzde 51 olarak kaydedildi. Almanya, ABD, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Fransa, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alıyor.

Asya-Okyanusya Ülkelerine İhracat Artışı

Eskinazi, 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat artışının Asya-Okyanusya ülkelerine gerçekleştiğini açıkladı. Çin’e yapılan ihracatta yüzde 66 artış yaşandığını belirten Eskinazi, Japonya, Güney Kore, Hong Kong gibi ülkelere de önemli miktarlarda ihracat yapıldığını ifade etti. Ayrıca, Güney Asya ve Asya Pasifik bölgesinde de Türkiye’nin ihracatının arttığına dikkat çekti.

Farklı Sektörlerdeki İhracat Rakamları

Ege Bölgesi’nde mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir-çelik, deri, hazırgiyim, hububat, bakliyat, maden, meyve-sebze, su ürünleri, tekstil, tütün, zeytin ve zeytinyağı gibi çeşitli sektörlerde ihracat rakamları açıklandı. Özellikle Almanya, ABD, İspanya, Birleşik Krallık gibi ülkelerin farklı sektörlerde en çok ihracat yapılan ülkeler arasında olduğu vurgulandı. İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla, Balıkesir, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar gibi illerin de farklı ülkelerle yaptığı ihracat rakamları sıralandı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir