Emlak İlanlarında Yeni Dönem: EİDS Yetki Doğrulama Uygulaması

Ticaret Bakanlığı, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında ilan platformlarına getirdiği ‘yetki doğrulama’ uygulamasını hayata geçirdi. Artık emlak ilanları sadece belirli kişiler veya yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından verilebilecek.

Geçiş Süreci ve Cezalar

EİDS yetki doğrulama uygulaması 15 Eylül-31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçiş sürecinde olacak. Bu süreçte doğrulama olmadan ilan verilebilecek ancak doğrulanan ilanlarda EİDS logosu yer alacak. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise doğrulama olmadan ilan vermek mümkün olmayacak.

Mevzuata Uyumsuz İlanlar İçin Para Cezaları

Ticaret Bakanlığı, EİDS’nin tam olarak devreye girmesiyle emlak ilanlarını yakından takip edecek. Yapılan her bir mevzuata aykırı ilan için 15.846 TL ile 158.460 TL arasında idari para cezası uygulanabilecek. Bu cezalar, 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Önceki Dönemden Kaynaklanan Cezalar

Bugüne kadar manipülatif fiyat artışı yapan, yetki belgesiz ticaret yapan veya yönetmeliklere uymayan toplam 2.036 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Emlak ilanları artık daha denetimli bir şekilde yayınlanacak ve hukuka uygunluğu kontrol edilecek. Bu adımların amacı, sektördeki düzeni sağlamak ve tüketicilerin güvenliğini artırmaktır. Bu nedenle, ilan verirken EİDS yetki doğrulama uygulamasına dikkat etmek önemlidir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir