Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Taslağına Göre Analiz Ücretleri Artık Bakanlık Tarafından Karşılanacak

Hazırlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelikte değişiklik taslağına göre, zehirlenme veya zehirlenme şüphesi durumlarında analiz ücretlerini artık Bakanlık karşılayacak. Bakanlık, yapılan çalışmada zehirlenme şüphesi durumunda alınan numunelere yapılan analiz sayısının rutin kontrollerde alınan numunelere göre çok düşük olduğunu tespit etti. Bu nedenle analiz ücretlerinin laboratuvarlarca karşılanmasının maddi bir yük oluşturmayacağını belirledi.

Zehirlenme şikayeti durumunda işletmelerin ödedikleri analiz ücretlerinin yüksek olduğu için numuneleri saklamamayı tercih ettikleri ve bu durumun gerçek zehirlenmelerin tekrarına yol açabileceği vurgulanmaktadır. Fırsatçı rakip işletmelerin yalan ihbarlarına da bu durum neden olabilmektedir.

Örneğin, GDO taraması 8 bin 500 TL, ilaç etken madde taraması 5 bin 650 TL, steroid/hormon analizi 12 bin TL gibi analizler için belirlenen ücretler bulunmaktadır. Analiz ücretlerine yüzde 20 ilave KDV uygulanmaktadır.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Resmi Numune Alma Prosedürü’ne göre, her gıda işiyle uğraşan işletme, ürettiği her yemek partisinden bir şahit numune alıp 72 saat boyunca saklamakla yükümlüdür. Numune miktarı analiz için yeterli olmalı ve önerilen miktar 250 gramdır.

Bu değişikliklerle birlikte zehirlenme durumlarında analiz ücretlerinin Bakanlık tarafından karşılanacak olması işletmelere ve laboratuvarlara maddi açıdan kolaylık sağlayacaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir