Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin öğrenim ücretlerine ilişkin şeffaflık ve adalet sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme yapmıştır. Devlet üniversitelerinde öğrencilerden katkı payı alınmazken, vakıf üniversitelerinde öğrencilerin öğrenim ücretlerinin belirlenmesi konusunda bazı kurallar getirilmiştir.

YÖK Başkanı Erol Özvar imzalı yazıda, 10 Temmuz 2024 tarihli toplantıda vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrenim ücretlerini belirlerken dikkate alınacak kurallar açıklanmıştır. Bu kurallar şu şekildedir:

1. Ücretler yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak belirlenmeli ve dönemsel değil, net bir şekilde ilan edilmelidir.
2. Öğrencilerin tercih veya yatay geçiş dönemlerinden önce öğrenim ücretleri her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde duyurulmalıdır.
3. İlk kayıt esnasında taahhüt edilen öğrenim ücreti artış oranları aşılmamalı, ancak artışlarda en fazla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalaması esas alınmalı ve güncellemeler resmi internet sitelerinden duyurulmalıdır.
4. İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı ve bu tür kararlar öğrencilerle uygun şekilde paylaşılmalıdır.

Bu düzenleme ile öğrencilerin öğrenim ücretleri konusunda şeffaf ve adil bir süreç yürütülmesi amaçlanmaktadır. Bu kurallara uymayan vakıf yükseköğretim kurumlarına gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir