‘2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’ Gazi Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen ‘2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’nda üniversitelerin rektörleri ve rektör yardımcıları yer aldı. Özvar, toplantının açılış konuşmasında, yükseköğretimin tarihçesi ve günümüzdeki durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özvar’ın ifadelerine göre, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yükseköğretim, toplumun daha geniş kesimlerine ulaşmaya başladı. Günümüzde yaklaşık 550 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiği bilgisini veren Özvar, bu sayının 2030 yılında 380 milyona, 2040 yılında ise 600 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti.

1975 yılında yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısının yaklaşık 800 bin olduğunu açıklayan Özvar, bu rakamın son 50 yılda 8 kat artarak 2022 yılında 6.5 milyona yaklaştığını vurguladı. Türkiye’nin genç nesilleri desteklemek adına üniversite erişimini kolaylaştırıcı adımlar attığını belirten Özvar, ülkemizin yükseköğretime yaptığı yatırımların diğer ülkelere göre oldukça etkileyici olduğunu ifade etti.

Yükseköğretimde karşılaşılan zorluklar, fırsatlar ve gelecek beklentilerini değerlendiren Özvar, gelecekteki dönüşümlerin sınamalarla birlikte önemli fırsatlar sunabileceğini dile getirdi. Dijital eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte kalite standartlarını korumanın zorlaştığını belirten Özvar, yükseköğretimde erişilebilirlik ve kapsayıcılık prensiplerini göz ardı etmeden çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Özvar, son zamanlarda çevrim içi eğitim platformlarının yükselişi, yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öğrenme ve sanal gerçeklik uygulamalarının önem kazandığını belirtti. Kovid-19 salgınıyla birlikte dijital eğitimin hızla genişlediğini ve bu sürecin akreditasyon gibi konuları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Yüksek öğretimde dijitalleşme ve yapay zeka konularında dünyada iyi bir konumda olduklarını belirten Özvar, siber güvenlik, yapay zeka tabanlı programlar ve yüksek kaliteli eğitim konularında attıkları adımlardan bahsetti. Gelecekte daha fazla dijital meslek programının açılacağını söyleyen Özvar, istihdama yönelik programların destekleneceğini ve dijital beceri açığının kapatılmasına katkı sağlanacağını ifade etti.

2030 vizyonu kapsamında bütün üniversite rektörlerinin katılımıyla 5 ayrı bölgesel toplantı düzenleme kararı aldıklarını bildiren Özvar, bu toplantıların Yükseköğretim Kurulu’nun stratejik hedeflerini üniversitelerle paylaşmak için önemli bir platform olacağını belirtti.

Toplantının basına kapalı bölümünde 2030 vizyonu ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Özvar’ın konuşmasının ardından devam eden toplantıda yükseköğretimdeki gelecek planları ve hedefler üzerine detaylı görüşmeler yapıldı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir