Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurarak, vakıf üniversitelerinde ise ikinci öğretim yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürüleceğini belirtti. Üniversitelerin gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını isteyen Özvar, programların dönüştürülürken toplam kontenjanın korunduğunu ve yaklaşık 1 milyon kontenjanın muhafaza edildiğini söyledi.

Özvar, üniversitelerde halen 431 bin 589 öğrencinin ikinci öğretimde okuduğunu ve bu öğrencilerin hakkının saklı olduğunu vurguladı. Geçen yıl öğrenci alınan ikinci öğretim kontenjanının 79 bin 155 olduğunu hatırlatan Özvar, bu yıl bu kontenjanların olmayacağını belirtti.

Kararların genel olarak olumlu bulunduğu, çalışan kişilere üniversite yolunun kapatıldığı eleştirilere rağmen, eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un kararı olumlu karşıladığı ifade edildi. Akbulut, ikinci öğretimin açılmasının üniversite giriş sınavlarında başarılı olanlar açısından yararlı bir gelişme olmadığını belirtti.

İkinci öğretimde öğrencilerin öğrenim ücreti ödediği, öğretim süreleri ve esaslarının örgün öğretimden farklı olmadığı ancak öğrenim ücretlerinin 3.329 TL ile 18.475 TL arasında değiştiği ve ders veren akademisyenlerin ek ücret aldığı belirtildi. Bu kararlarla birlikte çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih, Türk dili edebiyatı gibi programlara “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği ve bazı bölümlerde kontenjan düşüşüne gidileceği açıklandı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir