Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, İYTE’yi Zirveye Taşıyor

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Enerjisa Üretim tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde tamamlanan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi olmak üzere iki farklı projeyi bünyesinde barındırıyor.

Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, İYTE öğrencilerine enerji sistemlerinde dijitalleşme, yapay zekâ, santral gözlemi, performans analizi ve ileri veri modellemesi gibi alanlarda saha çalışmaları yapma imkanı sunuyor. Bu merkez, İYTE bünyesinde öğrenim gören yaklaşık 2 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisi başta olmak üzere, İzmir ve çevre illerdeki tüm üniversite öğrencileri, araştırmacılar, girişimciler ve geleceğin liderlerine hizmet veriyor.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “İYTE olarak gençlerimizi geleceğe yön verebilecek kapasiteye sahip ulusal ve küresel liderler olarak yetiştirmek hedefindeyiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, bu misyonumuzu güçlendiren önemli bir adım. Gençlerimiz burada yapay zekâ ve ileri veri analizleri gibi yenilikçi teknolojilerle enerji sistemlerinde dijitalleşme sağlayacak ve küresel çapta rekabet edebilecek liderler olarak yetişecekler” diyor.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Gençlik Seferberliği projesiyle gençlere umut vermenin ve değişim yaratma güçlerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmanın amaçlandığını belirtiyor. Alper, İYTE ile başlatılan iş birliğinin Türkiye genelinde gençlere, girişimcilere, inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlamayı amaçladıklarını vurguluyor.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl ise, “Enerji ve iklim teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştirmek, ülkemizin sürdürülebilirlik ve dijital odaklı dönüşümüne liderlik etmek için önemlidir. Bu merkez, bu liderleri yetiştirecek kültürel dönüşümün simge platformlarından biri olacak” şeklinde konuşuyor. Bayçöl, Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne öncülük eden Enerjisa Üretim’in 2030 yılına kadar 7.500 MW’a ulaşma hedefine dikkat çekiyor.

Merkezde, Uzaktan İzleme Odası’nda yapay zekâ ve ileri veri analizi ile enerji santrali süreçlerinin izlenmesi, performans değerlendirmesi ve arıza kayıtlarının tutulması gibi çalışmalar yapılıyor. Ayrıca, BloombergNEF Merkezi’nde ise iş dünyası verileri akademik dünyaya aktarılıyor ve öğrencilere yeni araştırma imkanları sunuluyor.

Bu iş birliğiyle, İYTE öğrencileri geleceğin enerji teknolojileri liderleri olarak yetişirken, dünya çapında fark yaratan projelere ev sahipliği yapacak bir platform oluşturulmuş olacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir