Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. ÖSYM, 2.8 milyon adayın katıldığı sınavın sonuçlarını duyurdu. Tercihler 25 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını ve bazı programlardaki kontenjanların düşürüldüğünü açıkladı. Genel kontenjanlar korunacak ve toplamda 1 milyon civarında kontenjan bulunacak.

Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’a göre, toplam kontenjan sayısı 960 bin 249. Okul birinciliği, şehit gazi yakını, depremzede ve 34 yaş üstü kadın kontenjanları eklenince toplam kontenjan 1 milyon 21 bin olacak. Kontenjanlarda geçen yıla göre 67 bin 709 azalma yaşanacak.

İşletme, yazılım mühendisliği, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, yönetim bilişim sistemleri programlarında kontenjan artışı gözlemlenirken, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, İlahiyat, Beslenme ve Diyetetik, İslami İlimler programlarında kontenjan düşüşü yaşanacak.

Başarı sıralarında geçen yıla göre bir miktar değişim gözlemleniyor. Adaylar tercih yaparken puana değil, başarı sırasına göre tercih yapmalı. Özellikle sözel ve eşit ağırlık programlarında yerleşme riskleri olabilir, bu yüzden adayların başarı sıralarının yüzde 30-40 altına tercih yapmaları önerilmektedir.

ÖSYM’nin yayımladığı 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, adaylara tercih sürecinde rehberlik etmek amacıyla hazırlanmıştır. Adaylar, tercih etmek istedikleri programlar hakkında detaylı bilgi almak için bu kılavuzu incelemelidirler. Tercih dönemi hızlı geçtiği için adayların kılavuzu şimdiden incelemeye başlamaları önerilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir