Üniversitelerdeki Kontenjan Farkları

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, bazı üniversitelerde bölümler arasında kontenjan farklılıkları göze çarpmaktadır. Özellikle Galatasaray Üniversitesi’nde Matematik (Fransızca) bölümünde genel kontenjanın 495 taban puan olduğu halde, 34 yaş üstü kadın kontenjanından giren adayın taban puanı 265 olarak belirlenmiştir. Bu durumda 205 puanlık bir fark ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde, Pamukkale Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı programında 253, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümünde ise 261 puanlık farklar görülmektedir.

Boş Kalan Kontenjanlar

YKS yerleştirme sonuçlarına göre, tıp, hukuk, mühendislik gibi popüler bölümlerin de bulunduğu 34 bin 598 kontenjan boş kalmıştır. Tıp fakültelerinde toplam 391, hukuk fakültelerinde ise toplam 841 boş kontenjan bulunmaktadır.

ÖSYM tarafından belirlenen bu kontenjan farklılıkları ve boş kalan kontenjanlar, üniversite tercihlerinde dikkate alınması gereken önemli bir konudur.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir