Venezuela Devlet Başkanlığı Seçimleri Tartışma Yarattı

Nicolas Maduro, Ulusal Seçim Konseyi tarafından yüzde 51,2 oy alarak yeniden Devlet Başkanı seçildi. Ancak seçim sonuçları hakkında tartışmalar devam ediyor. Muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia’nın önde olduğunu gösteren anket sonuçlarına rağmen, Ulusal Seçim Konseyi’nin erken açıklama yapması ve hile iddiaları muhalefetin tepkisine neden oldu.

Gonzalez Urrutia, ordudan gerçek sonuçlara saygı gösterilmesini ve halkın tercihine uygun davranılmasını istedi. Maria Corina Machado da “Venezuela halkı ve dünya, yeni başkanın Edmundo Gonzalez Urrutia olduğunu bilmelidir. Biz galip geldik” açıklamasını yaptı.

Uluslararası İtirazlar

Birçok ülke, seçim sonuçlarına itiraz etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sonuçların halkın tercihini yansıtmadığı endişesini dile getirirken, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, sonuçlara güvenmediklerini ve doğrulanamayan sonuçları kabul etmeyeceklerini belirtti. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ise sonuçları tanımayacağını açıkladı ve orduyu devreye sokarak demokrasiyi savunmaya çağırdı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir