ABD’nin Japonya’ya karşı gerçekleştirdiği dünyanın ilk atom bombası saldırısının üzerinden 79 yıl geçti. Saldırıda hayatını kaybedenler felaketin yıl dönümünde Hiroşima kentinde düzenlenen geleneksel törenle anıldı.

Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda bir araya gelen kurban yakınları, siyasiler, 109 ülkenin temsilcileri ile halk, ABD’ye ait ‘Little Boy’ (Küçük Oğlan) adlı atom bombasının atıldığı zaman olan 08.15’te sessizliğe bürünerek saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Törende atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler ile döneme tanıklık edenlerin isimlerinin yer aldığı 344 bin 306 kişilik liste, barış anıtına asıldı. Güncel listeye geçen yıldan bu yana yaşamını yitiren ve dönem tanığı olan 5 bin 79 kişinin isimleri de eklendiği görüldü.

Japon Hükümetine Çağrı
Japonya hükümetine seslenen Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya genelinde artan askeri çatışmalara değinerek Rusya’nın Ukrayna saldırıları ve Filistin’de giderek kötüleşen durum sebebiyle sayısız masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak uluslararası sorunların çözümünde askeri güce güvenmenin reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Matsui, dünyanın içinde bulunduğu kaotik durum karşısında karamsarlığa kapılmamamız gerektiğini vurgulayarak, umudun ışığıyla birlik olup kolektif eylemde bulunmamız gerektiğini ifade etti.

Barışı Paylaştığımız Bir Dünya İnşa Edelim
İnsanların güven duygusunu ulusal sınırlarının ötesine yayması gerektiğini vurgulayan Matsui, herkesin Hiroşima’yı ziyaret etmesi gerektiğini belirterek, barış kültürünü paylaştığımız bir dünya inşa etme çağrısında bulundu.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise Hiroşima ve Nagazaki’de yaşanan yıkımın tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası toplumda nükleer silahsızlanma konusundaki fikir ayrılıklarının derinleştiğine dikkat çekti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Silahsızlanmadan Sorumlu Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in mesajını okuyarak, nükleer silah kullanma tehditlerine karşı birlik olunması gerektiğini vurguladı.

6 Ağustos 1945’te ABD’nin Japonya’ya karşı gerçekleştirdiği ilk atom bombası saldırısı, Hiroşima ve Nagasaki’de yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bu yıkıcı olayların bir daha yaşanmaması için nükleer silahsızlanma konusunda uluslararası çabaların artması gerektiği vurgulandı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir