Buffalo Üniversitesi’nden Profesör Ömer Gökçümen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, karbonhidrat tüketimine olan düşkünlüğümüz sadece kültürel bir tercih olmayabilir. Araştırmacılar, tükürük amilazını üreten AMY1 geninin evrimsel tarihini inceledi ve insanların nişastayı sindirme yeteneğinin 800 bin yıl öncesine dayandığını belirledi.

Araştırmacılar, insanların AMY1 geninde birden fazla kopyaya sahip olduğunu fark etmişlerdi, ancak bu kopyaların ne zaman ve nasıl çoğaldığını tam olarak anlayamamışlardı. Neandertaller, Denisovanlar ve erken modern insanlardan elde edilen antik DNA analizi, AMY1 geninin çoğalmasına dair kanıtlar buldu. Bu da, nişasta sindirme yeteneğimizin tarımın başlamasından önce, 800 bin yıl öncesine kadar gittiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, AMY1 geninin insanların Neandertallerden ayrılmasından çok önce, 800 bin yıldan daha uzun bir süre önce çoğalmaya başladığını belirtiyor. Bu bulgular, insanların nişastayı sindirebilme yeteneğinin kökeninin çok eskilere dayandığını gösteriyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir