Alzheimer Hastalığı İçin Yeni İlaç: Lecanemab

Geçtiğimiz yıl ABD’de onaylanan Alzheimer hastalığı için yeni bir ilaç olan lecanemab, İngiltere’de henüz nihai karar verilmemiş olsa da yakında açıklanması bekleniyor. İlaç, erken dönem Alzheimer hastalarında bilişsel zayıflamayı yüzde 25 oranında yavaşlattığı görülen deneylerde oldukça olumlu sonuçlar verdi.

Alzheimer üzerine çalışan uzmanlar, lecanemab’ın “tarihi” bir gelişme olduğunu belirtiyorlar. Daha önce hiçbir ilacın, hastalığın temelindeki bilişsel zayıflamayı yavaşlatamadığına dikkat çekiyorlar. İlacın, Alzheimer hastalarının beyninde biriken zararlı proteinleri temizlediği biliniyor.

Ancak, ilacın ABD’de hasta başına yıllık maliyeti 25 bin doları buluyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ise raf adı Leqembi olan ilacın bilişsel zayıflamayı yavaşlatmasına karşın etkisinin az olduğunu savunuyor. EMA, ilacın beyinde ödem ve kanamaya neden olabileceğini ve bu durumun büyük sağlık riski oluşturabileceğini açıklıyor.

İngiliz Nörobilim Derneği Başkanı Profesör Tara Spires-Jones, EMA’nın kararının birçok kişi için hayal kırıklığı olacağını ifade ediyor. Ancak, hala umut olduğunu vurguluyor ve yeni ve güvenli tedavilerin keşfedilmesi gerektiğini belirtiyor.

University College London İngiltere Demans Araştırmaları Enstitüsü’nden nörobilimci Profesör John Hardy ise ilacın ajansın kararının beklenmedik sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

BBC’nin Panaroma programında, lecanemab ve donanemab adlı yeni ilaçları kullanan hastaları takip edildiği ve ilaçların faydalarının az olmasına rağmen bir “dönüm noktası” teşkil ettikleri ifade ediliyor.

Alzheimer Topluluğu adlı hayır kuruluşu da ilaçla ilgili verilen karara saygı göstereceklerini belirtiyor ancak Avrupa’da ilacı kullanabilecek insanlar için bu haberin zor olacağını söylüyor. Kuruluştan Mark MacDonald, “şu anda Alzheimer için 164 aktif klinik deney var ve gelecekte daha fazla tedavinin onaylanmasını bekliyoruz” diyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir