Ukrayna’ya NATO üyesi müttefikler tarafından sağlanan F-16 savaş uçağı, Rusya’nın Pazartesi günkü hava saldırısında düşürüldü. Bu saldırı, en büyük hava saldırıları arasında sayılmaktadır ve en az 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuş, Ukrayna kentlerinin altyapısında ciddi tahribata yol açmıştır.

Ukrayna ordusu, düşürülen F-16’da bulunan pilot Oleksiy Mes’in hayatını kaybettiğini duyurdu. Pilotun “Moonfish” lakabıyla tanındığı belirtilmiştir. Savaş jetinin düşme sebebi henüz net olarak açıklanmamıştır, ancak Ukrayna ordusu doğrudan bir füze saldırısı olmadığını değerlendirmektedir. Pilotun, uçağının düşmeden önce Rus füzelerini ve bir İHA’yı vurduğu belirtilmiştir.

Amerikan CNN International televizyonuna göre, F-16’ın düşmesini araştırmak üzere uluslararası uzmanlar Ukrayna’ya getirilecek. Uçağın “dost ateşi” sonucu mu düştüğü henüz doğrulanmamıştır. Moonfish ve Juice lakaplı pilotlar, Ukrayna’ya sağlanan F-16 savaş uçaklarının ana yüzleri olarak bilinmektedir.

F-16 savaş uçağı, General Dynamics tarafından tasarlanmış ve 1974’te hizmete girmiştir. Hafifliği ve çevikliğiyle öne çıkan bu uçaklar, birçok farklı görevi yerine getirebilmektedir. Türkiye dahil birçok ülkenin hava kuvvetleri envanterinde bulunan F-16’lar, dünya genelinde en çok kullanılan sabit kanatlı savaş uçağı olarak kabul edilmektedir.

Ukrayna’nın hava kuvvetleri, henüz eski Sovyetler Birliği’nden kalma uçaklardan oluşmaktadır. Ülke, NATO müttefiklerinden aldığı F-16’ları Rus hava kuvvetlerine karşı kullanmayı planlamaktadır. Ancak pilotların eğitimi ve uçakların bakımı konularında bazı zorluklar yaşanmaktadır.

Rusya, Ukrayna’ya sağlanan F-16’ları etkisiz hale getirmek için havalimanlarını hedef almaya başlamıştır. Ukrayna’nın bu jetleri korumak için hava savunma sistemlerini yer değiştirmesi gerekebilir ki bu da sivil yerleşim yerlerini risk altına sokabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir