İsmail Haniye’nin Suikastı ve Ardından Ortaya Atılan İddialar

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikast sonucu öldürülmesi, ABD merkezli The New York Times’ın yeni bir iddiayı gündeme getirmesine neden oldu. Gazeteye göre, Haniye’nin Tahran’da kaldığı binaya 2 ay önce yerleştirilen uzaktan kumandalı bir bomba ile gerçekleştirildi. Suikastın füze ile değil, bomba ile gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Suikastın ardından İsrail’in sorumlu olduğu düşünülürken, ABD’li yetkililerin de bu düşünceyi desteklediği ifade ediliyor. Ancak İsrail’den henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Suikastın İran’da gerçekleşmesi ise hem İran hem de Hamas Hareketi tarafından İsrail’in sorumluluğu olarak değerlendiriliyor. Ancak İsrailli yetkililer bu iddialara cevap vermekten kaçınıyor.

İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine katılmak için Tahran’daydı. Patlamanın camları kırdığı ve binanın duvarını yıktığı ancak binanın diğer kısımlarında çok az hasar olduğu belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin her türlü senaryoya karşı hazır olduğunu söyledi. Netanyahu, İsrail’e zarar veren herhangi bir ülkeye ağır bedel ödeteceklerini ve gerekirse karşılık vereceklerini vurguladı.

Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden’ın bu akşam telefonda görüşeceği belirtiliyor. Suikast ve sonrasında yaşanan gelişmeler, bölgedeki gerilimi artırırken, uluslararası ilişkilerde de dikkat çekici bir konu haline geldi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir