2023 yazında sakin geçen Doğu Akdeniz’in ardından, Temmuz ayında Türkiye ve Yunanistan bir kez daha karşı karşıya geldi. İtalyan gemisi Ioveli Relume, Girit Adası ile Güney Kıbrıs arasına kablo döşemek üzere Akdeniz’e açıldı ve Türk deniz sınırına yaklaştı. Bunun üzerine Türkiye, Çoban Adası ve Kerpe Adası açıklarına beş savaş gemisi gönderdi ve Yunan medyasına göre Aksungur silahlı insansız hava aracı da bölgede belirdi. Türkiye’nin hamlesiyle Yunanistan geri adım attı ve İtalyan bayraklı gemi bölgeden ayrılarak Girit Adası’na döndü.

Yaklaşık altı hafta sonra Yunanistan, Ievoli Relume gemisi için bir NAVTEX yayınladı. NAVTEX, gemilerin seferleri sırasında meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve uyarıların yapılması için kullanılan bir uluslararası yazılı haberleşme sistemi. Ayrıca deniz tatbikatları için de NAVTEX yayınlanmakta ve orduların bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.

Yunan Dimokratia gazetesi, yayımlanan NAVTEX ilanını ‘Türkiye-Libya mutabakatını yasallaştırıyorlar’ başlığıyla sunarak Atina yönetiminin İtalyan gemisini Yunan kara sularına hapsettiğini belirtti. Gazete, Türkiye’nin çizdiği sınırların dışına çıkmaya cesaret edemeyen Yunanistan’ın Ankara’nın talepleriyle uyum içinde olduğunu ifade etti.

Dimokratia, Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakatın Doğu Akdeniz’deki planları altüst ettiğini ve Türk kıta sahanlığının Girit Adası’nın doğusuna kadar uzandığını vurguladı. Gazete, Atina yönetiminin Türkiye-Libya mutabakatını fiilen tanıdığını belirtirken, yeni NAVTEX’in Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir krize yol açacak alanlardan kaçındığını dile getirdi.

‘Tarih tamı tamına aynı özelliklerle sahada tekerrür ederken, Yunan hükümeti bir kez daha sessiz’ diyen Dimokratia, Türkiye’nin Atina’nın planlarına boşluk bırakmadığını ifade etti. Ayrıca gazete, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Türkiye’ye tepki göstermediğini ve Türk-Yunan geriliminde sessiz kaldığını belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir