Avrupa Birliği’nde intihar oranlarında düşüş yaşanıyor. 2021’de 27 ülkeli blokta intihar nedeniyle 47 bin ölüm gerçekleşti. Bu, 2011’de kaydedilen verilere göre yüzde 13,3’lük bir azalma demek. İntihar oranı 100.000 kişide ortalama 10,2 ölüme denk geliyor.

En yüksek intihar oranı Slovenya’da görüldü, 100.000 kişide 19,8 ölümle. Litvanya ve Macaristan da listenin üst sıralarında yer aldı. En düşük intihar oranı ise Kıbrıs’ta kaydedildi, 100.000 kişide 2,7 intihar vakasıyla. İntihar oranları erkekler arasında kadınlara göre daha yüksek. Dörtte üçü erkeklerden oluşan intihar vakalarının çoğu 45 ila 64 yaş aralığında gerçekleşti.

Dünya Sağlık Örgütü, intihar önleme için LIVE LIFE kılavuzunu yayımladı. Bu kılavuzda intihar araçlarına erişimin sınırlanması, medya ile iş birliği yaparak intiharı sorumlu bir şekilde haberleştirmek ve halka sosyo-duygusal beceriler noktasında yardımcı olmak gibi stratejilere yer veriliyor. Ayrıca, intihar belirtilerinin erken teşhisi de önemli.

Ruh sağlığı sorunlarına yönelik tedavi eksikliklerinin hala varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken uzmanlar, intiharı önleme çalışmalarına farklı paydaşların da dahil edilmesi gerektiğini vurguluyor. Sağlık çalışanları arasındaki yaygın bir efsaneyi de çürüten uzmanlar, intihar hakkında açık ve destekleyici bir şekilde konuşmanın önemine işaret ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir