Bilim insanları, genellikle yüzlerce yıl önce ölmüş bir bireyin sigara içip içmediğini dişlerindeki lekelerden veya izlerden anlayabiliyorlar. Bunda, dişlerin dile bakan yüzünde duman nedeniyle siyah veya kahverengi lekeler oluşması yol gösterici oluyor. Ancak bazen iskeletin dişleri yoktur veya vücudun geri kalanından ayrılıp kaybolmuştur. Bu da kişinin sigara içip içmediğini belirlemeyi zorlaştırır.

İngiltere’deki Leicester Üniversitesi’nden araştırmacılar, kemiklerin dış tabakasını oluşturan ve dayanıklılık sağlayan yoğun doku olan kortikal kemikte tütün dumanının moleküler izlerini arayan bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemle, 1150–1855 yılları arasında ölmüş olan 323 insanın mezarlardan çıkarılan kemiklerini incelediler.

Uzmanlar, yeni yöntemle tütün kullanmış kişilerin kemikleriyle kullanmamış olanları belirlediler. Araştırma, tütün moleküllerinin tiryakiler öldükten sonra bile onların kemiklerinde sonsuza kadar yaşayabildiğini ortaya koydu. Çalışmanın yazarı Dr. Sarah Inskip, “Araştırmamız, sigaranın dişlerinizi lekelemekle kalmayıp, kimyasal moleküller bıraktığını ve bunların orada sonsuza kadar kalabildiğini buldu. Hayattayken tütün kullanan ve kullanmayan kişilerin öldükten sonra kemiklerindeki moleküler ö

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir