Sırbistan’ın Lozniçe şehrindeki lityum madeni projesine karşı yapılan protestolar yeniden gündemde. Sırbistan hükümeti, Rio Tinto şirketine verilen ruhsatların iptal edilmesi kararının ardından protestoların devam ettiğini açıkladı. Başkent Belgrad’da düzenlenen gösteride, çevreyi koruma dernekleri ve göstericiler lityum ve bor madenlerinin çıkarılmasına karşı çıktılar. Göstericiler, “Kazmayacaksınız” ve “Maden olmayacak” sloganları atarak hükümeti eleştirdiler.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Rusya’dan alınan istihbarata göre, hükümet aleyhinde bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Darbe girişiminin lityum madeni projesine karşı yapılan protestolarla bağlantılı olduğunu belirten Vucic, hükümeti devirmeye yönelik şiddetli kitlesel ayaklanma planları olduğunu söyledi.

Vucic daha önce yaptığı açıklamada, Rio Tinto şirketi ve AB’nin projenin çevresel standartlara uygun olacağı konusunda garantiler verdiğini belirtmişti. Madenin 2028’de faaliyete geçebileceğini ve bölgenin dönüşümüne katkı sağlayabileceğini söyleyen Vucic, AB ile sürdürülebilir hammaddelerin kullanımına ilişkin stratejik bir ortaklık anlaşması imzalamıştı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir