Ukrayna’ya NATO üyesi müttefikler tarafından verilen F-16 jetlerinden biri, Rusya’nın gerçekleştirdiği hava saldırısında düşürüldü. Pilot Oleksiy Mes’in hayatını kaybettiği saldırıda, Rusya’nın Ukrayna kentlerine büyük zarar verdiği belirtildi. Ukrayna ordusu, pilotun uçağın düşmeden önce Rus füzeleri ve İHA’yı vurduğunu açıkladı.

F-16’ların Ukrayna savaşındaki etkisi büyük oldu. ABD yapımı bu jetler, hafifliği ve çevikliğiyle ön plana çıkıyor ve birçok görevi başarıyla yerine getirebiliyor. Ukrayna’nın hava kuvvetleri eski Sovyet uçaklarından oluşurken, F-16’ların üstün teknolojisi Rus hava kuvvetlerine karşı avantaj sağlıyor.

Ancak F-16’ların bakımı ve korunması masraflı olduğundan, Rusya teslimattan aylar önce havalimanlarını hedef almaya başlamıştı. Ukrayna, bu jetleri korumak için hava savunma sistemlerini havalimanlarına çekmek zorunda kalabilir, bu da sivil yerleşim yerlerinin risk altına girmesine neden olabilir. Ukrayna’nın pilotlarının eğitimi de teslimatın önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlara göre, Ukrayna’nın elindeki F-16 sayısı, bu jetleri uçurabilecek pilot sayısından fazla olabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir