ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown, Pentagon’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Alaska kıyılarındaki uluslararası hava sahasında Çin ve Rusya’ya ait 4 savaş uçağının müdahale edilmesi konusu ele alındı. Austin, bu olayın sürpriz olmadığını belirtirken, bölgedeki gelişmelerin sürekli olarak izlendiğini vurguladı.

Rus ve Çin uçaklarının ABD ve Kanada hava sahasına girmediklerini, sadece sınıra 300 kilometre kadar yaklaştıklarını açıklayan Austin, her zaman bu tür durumlara müdahaleye hazır olduklarını söyledi. Ayrıca, Rusya ve Çin’in ABD’yi test etmek isteyip istemediği sorusuna, “Onlar bizi her zaman test ediyor, bu hiçbirimiz için sürpriz değil.” yanıtını verdi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in güvenlik alanındaki etkisi sorusuna ise Austin, siyasi yorum yapmayacağını ancak Harris’in her zaman hazırlıklı olduğunu ve karmaşık konulara faydalı girdiler sağladığını belirtti. Harris’i “kilit bir oyuncu” olarak tanımlayan Austin, uluslararası alanda ülkeyi çok profesyonel ve etkili bir şekilde temsil ettiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’ye yaptığı güvenlik yardımı talebi konusuna da değinen Austin, 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail’e rekor hızda güvenlik yardımı yaptıklarını ve bu yardımın devam ettiğini belirtti. Netanyahu’nun açıklamalarına yorum yapmayacağını söyleyen Austin, sivil kayıpların azaltılması ve insani yardımların Gazze’ye ulaşması konusunda İsrailli yetkililerle çalıştıklarını ifade etti.

Son olarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Gazze’deki sivil kayıplar konusundaki iddialarını doğrulayacak veya yalanlayacak rakamları görmediğini belirten Brown, sivil kayıpların azaltılması ve insani yardımların Gazze’ye ulaşması için İsrailli yetkililerle her görüşmede baskı yaptıklarını belirtti. Netanyahu’nun Gazze’deki durumu “yalan” olarak nitelendirmesine karşı çıkarak, sivillerin öldürülmesiyle ilgili açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir