İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ndeki konuşmasının yankıları sürüyor. Kongre’deki konuşması, ABD basını ve uzmanlar tarafından eleştirildi. Netanyahu’nun konuşmasında gerçekleri yansıtmadığı ve ABD’nin desteğini garantilemek amacı güttüğü belirtildi. Başkan Joe Biden’a teşekkür eden Netanyahu, Gazze’deki sivil kayıpları reddetti ve uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kararlarını eleştirdi.

ABD basınından AP haber ajansı, Netanyahu’nun konuşmasında verdiği verilerin doğrulanmadığını ve Filistinlilerin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılara yönelik eleştirileri görmezden geldiğini belirtti. Washington Post gazetesi ise Netanyahu’nun insani yardımlarla ilgili sözlerinin gerçeklerle çeliştiğine dikkat çekti.

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Beyaz Saray’da ayrı ayrı görüştü. Harris’le görüşmesi iki ülke ilişkileri açısından önem taşıdı. İş insanı Elon Musk da konuşmayı salonda izledi ve Netanyahu’nun eşiyle sohbet etti.

ABD Kongresi’ndeki Filistin asıllı tek temsilci Rashida Tlaib, Netanyahu’nun konuşmasını protesto etti. Netanyahu’nun konuşmasıyla ilgili gerçekler ve iddialar da ele alındı. İsrail Başbakanı’nın sözlerinin gerçeklerle uyuşmadığı ve Gazze’de yaşanan saldırıların boyutlarına dair bilgiler verildi.

ABD yönetimi, Netanyahu’nun Amerikalı protestocuları “İran’ın kullanışlı aptalları” olarak nitelemesine tepki gösterdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Direktörü ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, protestoların barışçıl olduğunu ve herkesin görüşlerini dile getirme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir