İran’ın; Filistin, Lübnan, Suriye ve son olarak Yemen’e saldırılar düzenlemesi sonrası Haniye’ye suikastıyla beraber İran savaşın tarafı konumuna geldi. Tahran cephesinden misilleme saldırılarının geleceğine dair yapılan art arda açıklamalara rağmen henüz bir kalkışmanın yaşanmaması sonrası gözler ABD’ye yöneldi. CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, konuya ilişkin görüşleri almak üzere Pentagon’dan dikkat çeken cevaplar aldı.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh’e, CNN Türk olarak bazı sorularımız oldu. Bir aydan fazla bir süredir biz “İran’ın saldırısı, misillemesi bugün mü gelecek, yarın mı gelecek, 24 saat mi, 48 saat mi?” sürekli bunları haberleştiriyoruz. Bununla ilgili bazı sorular sorduk. Dedik ki “Şu ana kadar bir aydan fazla süredir İran’ın saldırısının gelmemesini siz kendi başarınız mı olarak görüyorsunuz?”

Singh’in cevabı ise şöyle oldu: “Size söyleyebileceğim şey şu bence kesinlikle İran’ın kafasına girdik. Onların hesaplamalarını, hesap yapma şeklini etkiledik. Ayrıca bölgede iki uçak gemimiz var ve bunlarla birlikte saldırı gruplarımız da var. Hem açıktan hem de özel olarak oradaki güçlerimizi korumak için bulunduğumuzu ilettik. Ayrıca elbette ihtiyaç duyarsak her zaman İsrail’in savunmasının yanında duracağımızı ilettik. Bence bu karar alma süreçlerini etkiledi.”

Yunus Paksoy’un paylaştığı bir tweette Pentagon’dan alınan cevaba da yer verildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, İran’ın kafasına girildiği ve hesap yapma şekillerini etkiledikleri belirtildi.

İran’ın saldırı yapıp yapmayacağı sorusuna ise henüz net bir cevap verilmedi. Ancak İran’dan gelen açıklamalar hala saldırı olacağı yönünde.

ABD Genel Kurmay Başkanı Charles Q. Brown, “İki şey bekliyorduk biri Hizbullah’ın saldırısı biri İran’ın saldırısı. Hizbullah’ın saldırısı gördük. Bölgesel savaşa sebep olmadı. İran’ın saldırısı ile birlikte de bölgesel savaş çıkma ihtimali azaldı” demişti. Kimse bölgesel bir savaş görmek istemiyor. Bu yüzden ABD, bölgedeki kuvvet duruşunu güçlendirmek için adımlar atmaya devam ediyor. Caydırıcılık mesajı göndermek için gereken adımların atıldığı belirtiliyor. Sonuç olarak, gönderilen kabiliyetlerin savunma amaçlı olduğu vurgulanıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir