Kenya’da Kadına Yönelik Şiddetin Son Korkunç Örneği

Kenya’da kadına yönelik şiddetin son korkunç örneği, Paris Olimpiyatları’nda maratonda yarışan Ugandalı uzun mesafe koşucusu Rebecca Cheptegei’nin (33) erkek arkadaşı Dickson Ndiema Marangach tarafından öldürülmesiyle gerçekleşti. İkilinin, sporcu Cheptegei’nin Kenya’da aldığı arazi için sık sık tartıştığı ve vahşetin Cheptegei’nin evinin önünde gerçekleştiği belirtildi. Sporcunun iki kızının da saldırıya tanık olduğu ifade edildi.

Sporcuyu yakan saldırganın da yaralandığı ve Uganda Atletizm Federasyonu’nun açıklamasında, "Aile içi şiddetin kurbanı olan Cheptegei’nin ölümü büyük üzüntü yarattı. Saldırıyı kınıyor, adalet çağrısında bulunuyoruz" denildi. Uganda ve Kenya olimpiyat komiteleri de saldırıyı kınarken, saldırganın olay günü beş litre benzin alıp tavuk kümesine saklandığı belirtildi.

Rebecca Cheptegei, başarılı bir kariyere sahipti. 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nda 44’üncü olan sporcu, geçen yıl Budapeşte’deki dünya şampiyonasında 14’üncülüğü elde etti. Ayrıca 2022’de Tayland’daki Dünya Dağ ve Trail Koşusu Şampiyonası’nda dağ yarışını kazanan Cheptegei, kategorisindeki başarısıyla hep alkışlandı.

Kenya’da kadınlara yönelik şiddet endişe verici bir boyuta ulaşmış durumda. 2022’de kadınların en az yüzde 34’ü şiddete maruz kalırken sporcular da katlediliyor. 2021’de Kenyalı atlet Agnes Tirop, 2022’de ise yine Kenyalı atlet Damaris Mutua öldürüldü. Her iki cinayette de partnerleri suçlandı.

Kaynak: Milliyet

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir