Hamas ve İsrail arasında arabulucular aracılığıyla devam eden görüşmeler sırasında, Tel Aviv yönetimi Gazze’de daha fazla sivilin öldürülmesine ve esirlerin hayatının tehlikeye atılmasına neden olmakla suçlanıyor. İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleşen görüşmeye ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani katılmıştı.

Hamas, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun anlaşmadan kaçınmak için oyalama taktiklerine başvurduğunu belirtti. İsrail Başbakanlık ofisinin açıklamasında ise müzakerelerin ana konularda devam ettiği bildirildi.

Netanyahu’nun müzakerelerde öne sürdüğü 3 yeni şart şunlardı:

1. Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeyine hareket eden savaşçıların incelenmesi için bir mekanizma kurulması.
2. Gazze’nin Mısır sınırında İsrail ordusunun varlığı.
3. Serbest bırakılacak esirlerin listesinin sunulması.

İsrail’deki askeri uzmanlar ve analistler, Netanyahu’nun anlaşmaya varmayı geciktirdiğini ve Hamas’ın öneriyi kabul etmesinin zor olduğunu belirtiyor. Koalisyon ortaklarından Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Dini Siyonizm Partisi lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, anlaşma durumunda hükümetten ayrılma tehdidinde bulunuyor.

İsrail’deki siyasi analistler ve muhalifler, Netanyahu’nun siyasi iktidarı sürdürebilmek için anlaşmayı geciktirdiği görüşünde birleşiyor. Netanyahu’nun süreci oyaladığı ve anlaşmayı engellediği düşünülüyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir