Bangladeş’te Hasina’nın İstifası ve Muhammed Yunus’un Geçiş Hükümetine Getirilmesi

Bangladeş’te haftalardır süren şiddetli protestoların ardından 15 yıllık Şeyh Hasina iktidarı sona erdi. Hasina’nın istifa ederek Hindistan’a kaçmasıyla Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçiş hükümetinin başına getirildi.

Yunus, göreve bugün başlaması planlanan geçiş hükümetinin başkanı olacak. Çarşamba günü sükûnet çağrısında bulunan Yunus, ülkenin yeniden inşasına yardımcı olmak için tarafları bir araya getirmeye çağırdı. Olimpiyatları izlemek üzere Paris’te bulunan Yunus, öğrenci aktivistlerle yapılan görüşmelerin ardından aday gösterildi.

Yunus, Paris’te yaptığı açıklamada, öğrenci protestocuları kutlayarak barışçıl kalmaları çağrısında bulundu. Hasina’nın istifasından bu yana yaşanan şiddet olaylarını kınayan Yunus, “Şiddet bizim düşmanımızdır. Lütfen daha fazla düşman yaratmayın. Sakin olun ve ülkeyi inşa etmeye hazır olun” dedi.

Bangladeş Kara Kuvvetleri Komutanı Waker-Uz-Zaman’a göre Yunus, perşembe gecesi geçici lider olarak yemin edecek. Yunus, 2006’da Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

Protestolar, başbakanın kota sistemine son verilmesini talep eden öğrencilerin barışçıl bir şekilde başlattığı ancak kısa sürede şiddetli olaylara dönüşen bir meydan okumayla devam etti. Ordu, yaşanan baskıları soruşturacağını ve adaleti sağlayacağını söyledi.

Hasina’nın istifasının ardından yaşanan olaylarda en az 100 kişi öldü. Yunus, ülkeye dönerek sorunları çözmeye hazır olduğunu belirtti. Hasina’nın, Hindistan’dan İngiltere’ye gitmesi bekleniyor.

Hasina, seçimler öncesi muhalefeti hapse atarak eleştirilere maruz kalmıştı. Yunus’un göreve başlamasıyla Bangladeş’te siyasi belirsizlik devam ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir