İsrail’in Mossad direktörü, ABD, Mısır ve Katar ile Gazze ateşkesi görüşmek üzere Roma’da buluştu

İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad’ın direktörü David Barnea, Pazar günü İtalya’nın başkenti Roma’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar’ın üst düzey müzakerecileriyle Gazze’de olası bir ateşkesi görüşmek üzere bir araya geldi. ABD dış istihbarat servisi CIA Direktörü William Burns de toplantıya katıldı.

ABD, Mısır ve Katar ile bir araya gelen İsrail, Cumartesi günü Hamas ile rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin güncellenmiş bir planı Beyaz Saray’a sunmuştu. İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlendi.

Hamas militanlarının 7 Ekim’de düzenlediği saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin öldürülmesi ve 250 kişinin rehin alınmasıyla başlayan çatışmalar devam ediyor. Uluslararası kınamalarla karşı karşıya kalan İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda 38.919’dan fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84.700 kişi yaralandı. Harabeye dönüşen Gazze’de gıda, su ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşmak hala güç.

İsrail, Güney Afrika’nın açtığı dava kapsamında Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya. Mahkeme, İsrail’in güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini durdurmasına hükmetmişti.

Gazze’deki çatışmalar devam ederken, uluslararası toplumun ateşkes çağrıları sürüyor. İsrail’in Mossad direktörü Barnea’nın Roma’daki görüşmeleri, bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve insani krizin sona erdirilmesi için umut olabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir