Türkiye’nin MİT organizatörlüğünde gerçekleştirilen takas operasyonunda, Rusya ve Belarus’un da dahil olduğu 20’den fazla tutuklu serbest bırakıldı. Operasyon Ankara’da gerçekleşti ve 7 uçakla Ankara’ya getirilen tutuklular, sağlık kontrollerinin ardından takas edildi. Serbest bırakılanlar arasında Rusya’da tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, ABD’li deniz piyadesi Paul Whelan, Rus-Amerikan muhabir Alsu Kurmasheva ve Rusya’da Ukrayna savaşını eleştirdiği için hapis cezasına çarptırılan muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza da bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, takas operasyonu hakkında teşekkür mesajı yayınladı ve serbest bırakılanların yıllardır haksız yere tutulduğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de operasyonu olumlu karşıladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’da yapılan takas operasyonu sonrasında Moskova’ya dönen kişileri havalimanında karşıladı. Operasyon, dünya basınında geniş yer buldu ve medya tarafından tarihi bir olay olarak nitelendirildi.

The Guardian gazetesi, operasyonun Ankara’da gerçekleştiğini ve Rusya’da tutuklu yabancı vatandaşlarının serbest bırakılmasını içeren büyük takasın detaylarını paylaştı. CNN ve BBC ise operasyonu tarihi ve sıra dışı bir tutuklu takası olarak değerlendirdi. Le Parisien, New York Times ve diğer medya kuruluşları da operasyonu başarılı ve önemli bir adım olarak gördüler.

Bu olay, Türkiye’nin dünya sahnesindeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi ve ülkenin dış politikadaki etkin rolünü vurguladı. Biden’ın açıklamaları ise Türkiye’yi öne çıkan ülkeler arasında gördüğünü ortaya koydu.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir