Gazze’den Lübnan’a doğru kayan savaşın yeni odak noktası olarak görünüyor. İsrail’in Hizbullah’ın iletişim ağını hedef alan saldırıları sonrasında Lübnan içerisindeki Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırıları başladı ve tansiyon giderek yükseldi. İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar dün karşılıklı saldırılarla devam etti. İsrail’in Lübnan’ın güneyine yoğun saldırılarına Hizbullah’ın yanıtı olarak toplam 150 roket ateşlediği açıklandı.

İsrail tarafından Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’i hedef alan bir saldırı gerçekleştirildi. Akil, saldırıda öldü ve F-35 savaş jetinin kullanıldığı belirtildi. Bu saldırı sonrasında Lübnan Sağlık Bakanlığı 14 kişinin öldüğünü, 66 kişinin yaralandığını açıkladı. Akil, ABD tarafından arananlar listesinde de yer alıyordu ve ABD tarafından 7 milyon dolar ödül konulmuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD’nin İsrail’in saldırısı hakkında önceden bilgilendirilmediğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırı sonrası hedeflerinin açık olduğunu ve eylemlerinin ortada olduğunu paylaştı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hizbullah’ın etkili olduğu Dahiye mahallesinde bile düşmanlarının peşini bırakmayacaklarını söyledi.

BM, Lübnan’daki gerginliğin artışından derin endişe duyduğunu belirterek bölgenin felaketin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Tayvan, Lübnan’da patlatılan çağrı cihazları ve telsizlerin üreticisi olduğu düşünülen firmalarla ilgili soruşturma başlattı. Benzer şekilde Bulgaristan ve Norveç’te de soruşturmalar yürütülüyor. Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı öne sürülen Macar firması BAC Consulting KFT’nin CEO’su Cristiana Barsony Arcidiacono’nun annesi, kızının tehditler alması üzerine Macar gizli servisleri tarafından koruma altına alındığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan acil oturumda, Lübnan’daki gelişmelere ilişkin bilgi verildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Lübnan’da sivillere yönelik düzenlenen saldırıları dehşetle karşıladığını belirterek bu saldırıların yeni normal olamayacağını ve siviller arasında korku yaymayı hedefleyen şiddet eylemlerinin savaş suçu olduğunu vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir