Diplomatik çabaların devam ettiği Gazze Şeridi’nde, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek görüşmeler öncesi tıkanıklığın sürdüğü belirtiliyor. ABD, Mısır ve Katar’ın öncülüğünde yapılan görüşmelerde İsrail ve Hamas tarafının geri adım atmaya hazır olmadığı görülüyor. İki taraf arasındaki anlaşmazlıkların ateşkes ve esir takasının önünde engel teşkil ettiği belirtiliyor.

Özellikle Philadelphi ve Nezarim koridorları, anlaşmazlığın en önemli noktası olarak öne çıkıyor. İsrail’in Gazze’deki askeri varlığı ve Filistinli mahkumların serbest bırakılması konusundaki anlaşmazlıklar, görüşmelerin ilerlemesini engelliyor.

İsrail hükümeti, Gazze’yi ziyaret etmek isteyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a izin vermedi. Abbas’ın Gazze’yi ziyaret etme talebine İsrail’den olumsuz yanıt geldi.

Kahire’de gerçekleşen görüşmelerde, İsrail heyetinin Mossad şefi David Barnea ve diğer yetkililerin yer aldığı belirtiliyor. Görüşmelerin ilerlemesi için Mısır’ın Hamas’a revize edilmiş esir takası teklifini ileteceği ifade ediliyor. ABD Başkanı’nın Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk de görüşmelere katılacak.

Sonuç olarak, Kahire’deki görüşmelerde ilerleme sağlanması için taraflar arasında çözüm bulunması gerekiyor. Ancak şu an için belirsizlik devam ediyor ve görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir