İsrail’in Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye suikast düzenlediği iddiası, Washington Post gazetesinden gelen bir haberle gündeme geldi. Gazete, Beyaz Saray’a yakın kaynaklara dayanarak, İsrail’in Haniye’nin suikastından sorumlu olduğunu iddia etti.

Beyaz Saray yetkilileri, Haniye’nin suikasta uğramasını Gazze’de ateşkes sağlama çabalarını sekteye uğratan bir gelişme olarak gördü. İsrail’in suikastı Beyaz Saray’a ilettiği ancak detaylı yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi. Beyaz Saray yetkilileri ise suikastı şaşkınlık ve öfkeyle karşıladı.

ABD’li bazı yetkililer, Biden’ın İsrail’e karşı askeri yardımı sınırlandırma ya da şartlandırma gibi bir baskı uygulamak istemediğini belirtti. Ancak İsrail’in ABD’ye haber vermeden Hizbullah liderlerine ve İranlı komutanlara saldırı düzenlemesi, bazı yetkilileri öfkelendirdi.

Suikast olayı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun açıklamasıyla ortaya çıktı. İran ve Hamas Hareketi, suikastın ardından İsrail’i suçladı. Heniyye’nin Tahran’da bulunduğu konuta düzenlenen saldırıda hedef alındığı belirtilmişti. Bu gelişmeler, bölgedeki gerginliği artırırken uluslararası ilişkilerde de yeni bir boyut ortaya çıkardı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir