İran’ın 14’üncü Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan, ilk resmi yurt dışı ziyaretini düzenlediği Irak’ta Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile basın toplantısı gerçekleştirdi. İran ve Irak arasında imzalanan anlaşmaların önemli kazanımlar sağladığını belirten Pezeşkiyan, “İran olarak anlaşmaları düşünce ve inançsal açıdan genişletmeye hazırız” dedi.

Pezeşkiyan, dostluk ve samimiyetin egemen olduğu bağımsız, güçlü ve güvenli bir Irak istediklerini belirterek, “Irak, iki ülke arasında samimi ilişkiyi sağlayabilecek güvenli ve gelişmiş bir ülke olmalı. Birlikte bu noktaya ulaşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

İki ülkenin jeopolitik konumunun Asya ve Avrupa arasında bir bağlantı noktası olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, “İran ve Irak arasında uzman bir komite oluşturulacak. Bu komite, stratejik ve uzun vadeli planlar sunarak daha fazla iş birliği sağlayacak. Ayrıca, güvenlik anlaşmalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. Bölgedeki teröristlerle mücadele ve kaçakçılıkla ilgili konulara büyük önem verilmelidir” şeklinde konuştu.

Pezeşkiyan, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin Avrupa ülkeleri ve ABD’nin gerçek yüzünü ortaya çıkardığını belirterek, “İsrail, masum insanları katlediyor ve destekçileri insan hakları maskesi ardında saklanıyor. Müslümanlar ancak birlik içinde olduğunda zafere ulaşabilir. Zafere ulaşmak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Irak Başbakanı Sudani ise Irak topraklarının İran’a karşı saldırı için kullanılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, sınır bölgelerinde güvenliği sağlama konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların umut verici bir yol haritası oluşturduğunu ifade eden Sudani, Filistin’deki gelişmeleri de ele aldıklarını ve Gazze’deki saldırıların bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir