Irak Yüksek Yargı Konseyi’nin aldığı karar yerel basına sızdı. Buna göre, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığının talep ve şikayeti üzerine terör örgütü PKK ile ilişkili “Ezidiler Demokrat ve Özgürlük Partisi”, “Demokratik Mücadele Cephesi Partisi” ve “Tevgera Azadi” isimli sözde partilerin terör örgütü PKK ile ilişkisi nedeniyle faaliyetlerinin yasaklanması ve mallarına el konulması kararı alındı.
Irak hükümeti, 23 Temmuz tarihinde devlet kurumlarındaki resmi yazışmalarda terör örgütü PKK’nın “yasaklı örgüt” şeklinde tanımlanması talimatı vermişti.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Türkiye’den gazetecilerin sorularını yanıtlarken PKK’ya karşı alınan önlemleri açıkladı. PKK’nın Irak’ta varlığının çözümü için çaba sarf edilmediğini belirterek terör örgütüne karşı yasaklama kararı aldıklarını ve Mahmur Mülteci Kampı ile ilgili düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise nisan ayında Irak’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, terörle mücadele konusunda önemli mesajlar vermiş ve PKK’ya karşı ortak hareket etme çağrısında bulunmuştu. Bu ziyaret, Türkiye ve Irak ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirilmişti.
Irak Başbakanı es-Sudani’nin açıklamalarına göre, PKK’ya karşı alınan tedbirlerin amacı bölgede istikrarı sağlamak ve komşu ülkeleri hedef alan silahlı gruplara izin vermemektir. Bu adımların bölgedeki siyasi, ekonomik ve diğer sorunların çözümü için önemli olduğu vurgulanmıştır.